انواع شرکت بازرگانی اصطلاح شرکت بازرگانی بیشتر یک عنوان عرفی رایج بین فعالان اقتصادی است تا یک عبارت حقوقی دقیق. به همین دلیل است که شاید یک تعریف دقیق و یکسان از این اصطلاح وجود نداشته باشد. در واقع، برای شناخت دقیق‌تر از انواع شرکت بازرگانی باید از تعاریف انواع شرکت که در قانون وجود دارد کمک گرفت. از دیدگاه برخی فعالان اقتصادی و حقوقی، شرکت بازرگانی شامل همه انواع شرکت‌های خدماتی و تجاری می‌شود. برخی افراد، فقط شرکت‌های‌ تجاری را که در حوزه‌های تجاری یا داد و ستد فعال می‌باشند را شرکت‌ بازرگانی می‌دانند و شرکت‌های فنی و خدماتی را شامل این اصطلاح نمی‌دانند.

ما در این محتوا، تمامی انواع شرکت‌ها را زیر مجموعه شرکت بازرگانی تعریف و دسته‌بندی کرده‌ایم. برای این که تعریف بهتری از انواع شرکت بازرگانی داشته باشیم، بهتر است ابتدا با مفهوم حقوقی شرکت در قانون آشنا شویم. در ادامه از شما دعوت می‌کنیم با bsl ستاره آبی دریا همراه باشید تا درباره‌ی این اصطلاح بیشتری بدانیم.

انواع شرکت بازرگانی

شرکت چیست و چرا باید شرکت تشکیل داد؟
وقتی صحبت از شرکت می‌شود طبیعتا بحث همکاری دو یا تعداد بیشتری از افراد مطرح است. زمانی که دو یا چندین نفر تصمیم به مشارکت در یک فعالیت مالی، خدماتی، تجاری و صنعتی دارند، شرکت تشکیل می‌دهند.

برای تشکیل یک شرکت حقوقی و قانونی چندین دلیل وجود دارد که در ادامه به برخی از این دلایل اشاره می‌کنیم.

مهمترین دلیل برای تشکیل یک شرکت، ضابطه‌مند کردن توافق بین شرکا است. ممکن است دو یا چند نفر، توافقی شفاهی یا حتی مکتوب در یک حرفه و شغل با هم داشته باشند. اما زمانی که رسما اقدام به تشکیل شرکت می‌کنند، حدود اختیارات، وظایف و مسئولیت هر شریک رسما و قانونا تعیین می‌شود. از جمله این که:

حرف و تصمیم کدام شریک در انجام یک فعالیت موثرتر است؟
سود و زیان به چه نسبتی تقسیم می‌شود؟
شیوه جدا شدن افراد یا اضافه کردن شرکای جدید چگونه باید باشد؟
و بسیاری موارد دیگر که نیاز است به طور دقیق و قانونی تعیین شود.
بسیاری از مسائلی محتملی که ممکن است در آینده و در یک شراکت به وجود بیاید، به راحتی در قالب یک شرکت قانونی قابل حل‌وفصل است. این موضوع اطمینان خاطر بیشتری برای هر یک از شرکاء ایجاد می‌کند. دلیل دوم برای تشکیل یک شرکت قانونی، به وجود آوردن یک شخصیت حقوقی است. امکان افتتاح حساب، امکان عقد قرارداد مالی و کاری و بسیاری فعالیت‌ها در قالب شخصیت حقوقی شرکت اتفاق می‌افتد.

دلیل دیگر امکان جذب سرمایه و شرکاء تازه در قالب فروش سهام است.

شرکت بازرگانی چیست

شرکت بازرگانی چیست؟
شرکت‌های بازرگانی به انواعی از شرکت‌ها گفته می‌شود که فعالیت آن‌ها منوط به امور بازرگانی اعم از خرید، فروش، صادرات، واردات و توزیع کالاهای مجاز بازرگانی، اخد نمایندگی و اعطای نمایندگی در نمایشگاه‌ها و سمینارهای خارجی و داخلی باشد.

مزایای تشکیل شرکت بازرگانی


ضابطه‌مند کردن توافق و شراکت بین افراد
مشخص شدن حدود وظایف، اختیارات، مسئولیت‌ها
مشخص شدن میزان سرمایه، نوع فعالیت مجاز، میزان تعهدات مالی و حقوقی
ایجاد شخصیت حقوقی به جای استفاده از شخصیت حقیقی تک تک شرکاء
افزایش اطمینان خاطر شرکاء و مشتریان
امکان افزایش سرمایه در قالب فروش سهم
اجازه حضور در مناقصات و مزایده‌ها بر اساس نوع شرکت
آشنایی با مفهوم انواع مشارکت در قوانین کشور
تا اینجا با مفهوم کلی شرکت و دلایل تشکیل آن آشنا شدیم. پیش از این که تعریف قانونی انواع شرکت بازرگانی و تجاری را بیان کنیم، بهتر از با مفهوم انواع مشارکت بیشتر آشنا شویم.

تفاوت انواع شرکت در قوانین، بیشتر ناظر به میزان تعهدات افراد است. اجازه دهید در قالب یک مثال توضیح دهیم و بگوییم که این عبارت به چه معناست.

فرض کنید دو نفر قصد مشارکت در تجارتی با سرمایه برابر، هر کدام به میزان 100 میلیون تومان، داشته باشند. طبیعتا میزان سود می‌تواند تا هر اندازه باشد و بین طرفین هم به نسبت توافق تقسیم شود. اما میزان تعهد این دو نفر است که نوع شرکت را مشخص می‌کند. اگر شرکاء از ابتدا تصمیم بگیرند در حد همین سرمایه، یعنی 200 میلیون تومان، در بازار تعهد ایجاد کنند، نوع مشارکت سرمایه‌ای است. یعنی مدیر می‌تواند حداکثر تا حد سرمایه شرکت در بازار خرید کند و چک بکشد. در صورت بروز خسارت و ورشکسته شدن، خسارت و مطالبه طلبکارن از همین سرمایه و به نسبت سهم هر شریک پرداخت خواهد شد.

در حالت دوم اگر شرکاء تصمیم بگیرند به شرکت اجازه ایجاد تعهد بیش از میزان سرمایه اولیه را بدهند، شراکت شخصی خواهد بود. یعنی دو شریک تعهد می‌کنند، در صورت نیاز علاوه بر سرمایه اولیه، از سایر منابع خود نیز نسبت به تعهدات شرکت پاسخ‌گو باشند.

طبیعتا مشتری شما اطمینان بیشتری به یک شرکت شخصی (شخصی) نسبت به شرکت سرمایه‌ای خواهد داشت.

شرکت بازرگانی

انواع شرکت بازرگانی:

شرکت سرمایه‌ای
در این نوع شرکت بازرگانی، مسئولیت شرکاء بسته به میزان سرمایه آن‌ها می‌باشد. شرکت‌های سهامی عام و خاص و شرکت‌های با مسئولیت محدود، از نوع شرکت‌های سرمایه‌ای هستند.

شرکت‌های شخصی
در این نوع شرکت بازرگانی، مسئولیت شرکاء نامحدود می‌باشد و تعهدات مالی شرکت بر اساس همه دارایی و اموال شرکاء می‌باشد. شرکت‌های تضامنی و نسبی از این دسته هستند.

شرکت‌های مختلط
در این نوع شرکت بازرگانی مسئولیت بعضی از شرکاء محدود به سرمایه آن‌ها و مسئولیت عده‌ای دیگر نامحدود است. شرکاء دسته اول را شرکاء عادی و شرکاء دسته دوم را شرکاء ضامن می‌گویند. مانند شرکت‌های مختلط سهامی و شرکت‌های مختلط غیر سهام.ی

شرکت کمیتی
هدف این شرکت‌ها رفاه اعضاء می‌باشد و تعداد شرکاء هم معمولا زیاد هستند و هیچ مسئولیتی هم ندارند. مانند شرکت‌های تعاونی تولید، مصرف، اعتبار و وام روستایی، مرز نشینان و غیره.

انواع شرکت

انواع شرکت بازرگانی از لحاظ قانونی
حالا که با مفاهیم شرکت‌های سرمایه‌ای، شخصی، مختلط و کمیتی آشنا شدیم بهتر است با انواع شرکت بازرگانی از لحاظ قانونی آشنا شویم:

شرکت با مسئولیت محدود
این نوع شرکت بین چند شریک محدود تشکیل می‌شود و میزان مسئولیت و تعهد شرکاء به صورت محدود و در حد سرمایه هر فرد در شرکت است. این نوع شرکت حداقل 3 نفر هیئت مدیره باید داشته باشد. به دلیل میزان کم مسئولیت، این نوع شرکت‌ها در برخی از مناقصات و قراردادها اجازه ورود ندارند.

شرکت‌های مسئولیت محدود از انواع شرکت بازرگانی سرمایه‌ای می‌باشند.

شرکت سهامی
سرمایه شرکت به تعدادی سهام بین شرکاء تقسیم می‌شود و مسئولیت صاحبان سهام، به مبلغ اسمی سهام آن‌ها محدود می‌شود. شرکت‌های سهامی به دو شکل سهامی عام و سهامی خاص می‌باشند.

سهام شرکت سهامی خاص بین تعداد افراد مشخص و معدود تقسیم می‌شود. اما شرکت سهامی عام می‌تواند از عامه مردم جذب سرمایه کند و به طور همگانی سهام بفروشد.

شرکت‌های سهامی زیر مجموعه شرکت‌های سرمایه‌ای هستند.

شرکت تضامنی
در شرکت‌های تضامنی مسئولیت شرکاء محدود به سرمایه شرکت نمی‌باشد و شرکاء علاوه بر سرمایه، مسئول کلیه قروض و تعهدات شرکت هستند.

این نوع شرکت از انواع شرکت بازرگانی شخصی هستند.

شرکت مختلط
شرکت مختلط ترکیبی از شرکت‌های شخصی و سرمایه‌ای است. این شرکت بین تعدادی شریک ضامن و تعدادی شریک غیرضامن تشکیل می‌شود. تعهد شرکاء غیرضامن در حد سرمایه خودشان در شرکت است و تعهد شرکای ضامن، بیش از حد سرمایه و شامل سایر دارایی آن‌ها می‌شود.

شرکت‌های مختلط به صورت مختلط سهامی و مختلط غیرسهامی می‌باشند. در شرکت‌های مختلط سهامی، برای شرکای سهامی، سهام صادر می‌شود.

شرکت تعاونی
شرکت تعاونی شرکتی است که بین اشخاص حقیقی، برای فعالیت در اموری مرتبط با تولید و توزیع، به منظور کمک به بهبود وضع اقتصادی و رفاه شرکاء تشکیل می‌شود. در مواردی هدف اصلی این شرکت‌ها، تامین حوائج و نیازمندی‌های مخصوص افراد تعاونی در چارچوب قانون بخش تعاونی است.

شرکت‌های تعاونی، همان طور که اشاره شد، از نوع شرکت های کمیتی هستند. همچنین اعضا تعاونی مسئولیتی در قبال فعالیت‌های تعاونی ندارند.

انواع شرکت‌ بازرگانی

مدارک و شرایط لازم برای ثبت شرکت بازرگانی سهامی خاص
وجود حداقل 3 عضو و 2 بازرس
حداقل سرمایه یک میلیون ریال می‌باشد.
دستکم 35 درصد سرمایه باید نقدا پرداخت شود.
حداقل سن مدیر عامل شرکت باید 23 سال باشد.



مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص عبارتند از:

کپی کارت ملی و شناسنامه و هر اوراق هویتی دیگر
گواهی عدم سوء پیشینه
امضای اقرارنامه
اخذ مجوز در صورت مجوزی بودن موضوع شرکت
چنانچه لازم است امور توسط وکیل انجام گیرد، تنظیم وکالت‌نامه ضروری است.
مدارک و شرایط لازم برای ثبت شرکت بازرگانی با مسئولیت محدود
وجود دستکم دو نفر عضو
وجود حداقل سرمایه به مبلغ صد هزار ریال
تعهد با پرداخت کل سرمایه
حداقل سن مدیر عامل، بالای 23 سال



مدارک ثبت شرکت بازرگانی با مسئولیت محدود عبارتند از:

کپی مدارک شناسایی مانند کارت ملی و شناسنامه
اصل گواهی عدم سوء پیشینه
امضای اقرارنامه
کسب مجوز در صورت مجوزی بودن موضوع


منبع